song

31 Januari 2011

weird Breakfast...!!!???



WEIRD tak?....pelik tak??....heheheh..aku rasa tak pelik kot...roti dengan telor jer....cuma cara dia jer lain...heheheh...sebenarnyer....kitaorang dah ketandusan idea nak makan apa...takkanlah asyik makan nasi lemak...roti canai..bihun goreng lah...boring lah...so ..kita org pun cuba lah reka2 ....dan hasil nyer...hehehe...kenyang giler...sampai lah ke petang...sapa nak cuba...memang patut cuba...sebab kenyang giler....heheheh....SELAMAT CUBeR yER...!!! ^-^

Tapi mesti bakar dalam oven tau...baru lah rangup..roti tuh....bakar sampai perang keperangan tau....kalau dah cuba...just leave a comment yer...=)

ingredient;
  • egg
  • butter
  • bread
  • salt
  • paper
  • oregano leaf
lepastu....make a circle on the bread using a cup or acuan bulat...untuk tempat kan egg tuh...then..sapu butter di setiap permukaan roti supaya telor tak dapat keluar...senang citer untuk lekakan roti lah...pastu lepas dah siap..buat bentuk cam atas tuh...taburkan oregano leaf,paper..n salt..lepastu bakar!..siap!!!

27 Januari 2011

butter naan!!!

heheheh...minggu ni naan la pulak.....tiber2 jer...teringin nak buat..lepas tengok kat youtube...nampak cam senang....tapi...memang senang...aku bab roti2 ni...memang tak pakar langsung....tapi kali ni menjadi pulak ...tu yang syok tuh...so aku kongsi lah sikit kejayaan aku ni ngan korang...heheheheheh....

Bahan-bahan ( 6 - 8 keping )

  • 4 ½ cawan tepung gandum
  • 1 paket (11 gm) yis kering
  • 2 sudu teh gula
  • 1 cawan air suam
  • 1 biji telur, dipukul
  • 1 1/2 sudu teh garam
  • 1 sudu teh baking powder
  • 2 sudu besar mentega cair/ minyak zaiton
  • 4 sudu besar tairu (yoghurt)

Cara-cara

  1. Campurkan yis, air suam dan gula dan ketepikan selama 5 minit.
  2. Masukkan tepung gandum, garam, baking powder, tairu, mentega cair/ minyak zaiton, telur kedalam bread machine. Ataupun anda boleh menggunakan mangkuk besar. Masukkan bancuhan yis tadi dan uli sehingga ia lembut dan licin.
  3. Perap adunan naan sehingga ia naik dua kali ganda.
  4. Setiap adunan roti Naan seberat 70 gram dan dicanai diatas papan canai.
  5. Bakar atas api.....(itu cara aku lah..) ataupun letak dalam oven...(oven tu mesti panas giler..kalau tak..tak sedap..)
  6. Nota: Jika anda suka Garlic Naan, boleh anda cincang 3 ulas bawang putih dan campurkan dengan 2 sudu besar mentega dan sapukan diatas Naan pada waktu akhir anda membakarnya. Jika suka Cheese Naan boleh anda taburkan parutan cheese diatas Roti Naan.
WOKEY SIAP!!!

25 Januari 2011

Big Coffin!!! (keranda besau)

apa kena mengena Oprah dengan big coffin??
disebabkan rancangan dia lah...saya mula insaf (insaf la sangat)..tentang masalah obesiti...yang semakin meningkat...di dunia kiter ni...(cewah...cam nak buat karangan lak)..terutama di Amerika..yang kaya ngan 'fast food' ...biler dah badan besar(cam dlm citer biggest loser tuh)... ada ke muat kalau kiter nak masukkan dalam keranda????(biler dah mati lah) semestinyer tak muat!!

jadi ...kat luar negara..tuh ..dah ramai ..orang..menempah keranda yang besar2 tahap maksima...cam gambar kat bawah tuh...(boleh muat sampai 3 orang tau)
Disebabkan badan terlalu besar ....mereka terpaksa menempah keranda yang lebih besar...dan mahal....kerana nak menggunakan material yang mahal..untuk mengangkat beban yang berat..!!


lepastu...mereka akan diusung ke tempat pengebumian...menggunakan 'lori'...sebab nyer...kereta keranda yang kecil...tak muat nak masuk...jadi mayat terseksa..menaiki..lori tuh....

jadi...kurangkan lah pengambilan makan makanan ringan...banyakkan..makan sayur-sayuran......bersenam...supaya..kiter tak terseksa...masa orang nak menguruskan kiter nanti..!!

24 Januari 2011

Rest with pistacio ice-cream.....

(Pistacio ice-cream yang aku makan...thethethe....)


Lets eat pistacio ice-cream!!! lepas penat bekerja kat pakson sehari suntuk.......terasa seluruh tulang...nak roboh..dibuat nyer...penat giler beb.....ni pun baru sejam balik dari tempat kerja...terus tangan ni gatal nak menaip....(rajin sangat la pulak..hahahah)

pastu cara nak hilangkan penat...makan lah ice cream....(memang nak tambah berat badan lah...makan ice-cream ...tengah2 malam buta)...pastu taburkan serbuk Milo kat atas ice cream pistacio tuh....perhhhh!!! menyegat beb....memang relax.....sapa nak tambah berat...heheheh ikut lah petua ni....makan ice cream tengah malam....wuhuhuhuhu....

23 Januari 2011

selamat pengantin baru abang chik!!!

pose yang melampau mengalah kan pengantin..wahahahahah(gediks)


ni la...orang kata...senyum sampai hilang gusi n gigi(over senyum sangat)



Selamat pengantin Baru!!! abang chik....waaupun kitaorang datang lambat...heheheh..tapi kenduri tadi memang best giler..semua orang jauh ada....tu yang syok tuh...bukan senang nak jumpa orang kampong...setahun sekali jer boleh jumpa...tu pun masa raya...so...aku sebagai photographer kecil-kecilan nih....nak tunjuk lah sikit apa yang kitaorang buat masa kenduri tadi...hehehe....

cute couple....of the year...(tapi tak leh la lawan pasangan zaquan adha n ayu raudhah...heheheh)


heheheheh....tugas yang aku pikul(flower girl vs bunga telur girl)...walaupun sekejap...heheh...tapi penat..tau...


mak n cikin pun tak kertinggalan nak jugak bergambar...ambillah....


ni pulak...haikal n adam...ya Allah...hanya tuhan jer yang tau betapa nakal nyer budak dua orang nih....(tengok tuh...sampai bukak baju dibuat nyer..) tapi.. sebut jer ada citer hantu terus senyap.....sebab nak dengar citer hantu..heheheh

snap time!!!


ni pulak ecah n ina...nak sangat duduk atas pelamin tuh....(takper..lagi 5 atau 7 tahun lagi..nanti korang naik la ngan pasangan korang...hehehhe)

orang kata..kitaorang ni cam adik beradik kembar...betul ker? tapi kitaorang umur sama...cuma saya lewat seminggu jer lahir dari dia.....hhhhmmmmm.... hahahahah lupakan...yang tau hari ni memang enjoy jumpa saudara mara...tu lah yang boleh main atas pelamin tuh...sampai keris pengantin pun kitaorang sebat...hehehehe


ni lah yang dinamakan...keja sampai patah pinggang....hahahah...kesian makngah...letih sangat..sampai tetidur masa bersembang...hahahaha....(sorry...sbb letak gambaq ni..heheheh)

Tu lah dia....macam2 ragam masa kat kenduri tadi...memang tak leh dilupakan...gelak sampai pecah perut...pastu ..makan nasi minyak tak ingat dunia sampai terkena sakit BECA (berak cair)...hahahah siapa tu? hanya saya jer yang tau...hahahah...ok daaaa......^-^

12 Januari 2011

sushi!!!





Wow!!! lamanyer tak update blog....bukan nyer sebab sibuk...tapi malas nak update...hehehe..biasalah...lepas spm...taktau nak buat apa...so, duk makan je la...tak makan...masak...tak masak..makan...hehehehe..(cam pelik jer bunyi) tambah berat badan lagi adalah.......

So..dari duk buang masa...saya pun buat la sushi....tiba2 jer mengidam nak makan sushi
(cam org mengandung la pulak)...daripada beli kat luar yang mahal tuh...lebih baik buat....sendiri..murah!! (kedekut)

so...tu lah hasilnyer...sushi asyran...cute tak....? siapa nak resepi dia...jumpalah saya..hahahaha( siapa berjaya jumpa n cari saya...akan diberikan hadiah....) ^_^....tapi tak best la kalau tak ada resepi...jadi ni lah resepi nyer....

Bahan-Bahan:
Nasi Sushi:
3 cawan beras pulut
1 cawan beras
5 cawan air
5 sudu besar cuka
5 sudu besar gula
2 sudu kecil garam
1 bungkus seaweed (rumpai laut)
3 biji timun jepun
3 biji carrot/lobak merah
filemen ketam, telur goreng,
mayonis, wasabe dan kicap cair


Cara: Basuh beras pulut dan beras dan masak dengan sukatan air yg diberikan....tunggu sehingga masak......dan Angkat!!!...kemudian Campurkan cuka, garam dan gula ke dalam pulut yang dah masak tuh... dan gaulkan sehingga sebati ..... Kemudian....hamparkan lah rumpai laut atas chopping board ker atau mana2 tempat yang rata....lepastu ambil la pulut satu senduk dan letakkan atas rumpai tuh.... pastu...Sapukan mayonis atas pulut tuh dan letakkan filemen ketam, timun jepun, lobak merah dan telur goreng yang dipotong memanjang.
Gulung kemas dan potong anggaran 2.5 cm. Hidang di dalam pinggan.
Sushi ini boleh di makan bersama wasabe dan kicap cair...SIAP!!!

Cadangan Hidangan: Sedap menggunakan campuran tuna dan mayonaise dan timun yg dipotong memanjang dan dibuangkan tengahnya sebagai inti tengah....jadi siap!!!!

01 Januari 2011

Hello 2011......



selamat datang 2011...dan selamat tinggal 2010.....yeah..!!!! hahahahah...sebenar nyer..thun nilah tahun yang bebas dari sekolah..tapi terpaksa jadi bibik..kat rumah...sebelum memasuki mana2 universiti....(cewah...dgn yakin nyer.. tapi kiter memang kena percaya dan yakin yang kiter akan dapat memasuki u ...)

ok..ok..ok...kiter lupakan pasal tuh...sekarang ni..dah taun baru mesti ada azam batu..aik...batu pulak..baru...kan..kan..kan..so..taun ni azam saya....ialah...saya nak capai berat badan sampai 45 kg..hahahahahaha...dan perlu kelihatan cantik...hahahahah..(lawak la azam taun ni...) sebab apa...sebab kiter kan akan masuk u..so mesti lah kelihatan glamour..hahahah..barulah popular...(macam bakal gedik jer...)

kedua...mesti berjaya dengan cemerlang ..dalam hidup...supaya saya boleh hidup dengan senang..n nak balas jasa mak .....supaya nanti hidup goyang kaki jer hehehehe....dan yang penting..taun ni saya nak jadi kaya...melalui bisnes saya...(bisnes kecik jer..heheheh)...

saya rasa tu jelah azam saya taun ni......opss!! lupa pulak...tambah lagi satu....-yang ketiga
saya mesti mahirkan tangan saya ni..dengan piano....dan fasihkan diri dengan piano...baru lah cun..azam taun ni...ok!! SELAMAT TAHUN BARU......2011.....^_^..