song

12 Januari 2011

sushi!!!





Wow!!! lamanyer tak update blog....bukan nyer sebab sibuk...tapi malas nak update...hehehe..biasalah...lepas spm...taktau nak buat apa...so, duk makan je la...tak makan...masak...tak masak..makan...hehehehe..(cam pelik jer bunyi) tambah berat badan lagi adalah.......

So..dari duk buang masa...saya pun buat la sushi....tiba2 jer mengidam nak makan sushi
(cam org mengandung la pulak)...daripada beli kat luar yang mahal tuh...lebih baik buat....sendiri..murah!! (kedekut)

so...tu lah hasilnyer...sushi asyran...cute tak....? siapa nak resepi dia...jumpalah saya..hahahaha( siapa berjaya jumpa n cari saya...akan diberikan hadiah....) ^_^....tapi tak best la kalau tak ada resepi...jadi ni lah resepi nyer....

Bahan-Bahan:
Nasi Sushi:
3 cawan beras pulut
1 cawan beras
5 cawan air
5 sudu besar cuka
5 sudu besar gula
2 sudu kecil garam
1 bungkus seaweed (rumpai laut)
3 biji timun jepun
3 biji carrot/lobak merah
filemen ketam, telur goreng,
mayonis, wasabe dan kicap cair


Cara: Basuh beras pulut dan beras dan masak dengan sukatan air yg diberikan....tunggu sehingga masak......dan Angkat!!!...kemudian Campurkan cuka, garam dan gula ke dalam pulut yang dah masak tuh... dan gaulkan sehingga sebati ..... Kemudian....hamparkan lah rumpai laut atas chopping board ker atau mana2 tempat yang rata....lepastu ambil la pulut satu senduk dan letakkan atas rumpai tuh.... pastu...Sapukan mayonis atas pulut tuh dan letakkan filemen ketam, timun jepun, lobak merah dan telur goreng yang dipotong memanjang.
Gulung kemas dan potong anggaran 2.5 cm. Hidang di dalam pinggan.
Sushi ini boleh di makan bersama wasabe dan kicap cair...SIAP!!!

Cadangan Hidangan: Sedap menggunakan campuran tuna dan mayonaise dan timun yg dipotong memanjang dan dibuangkan tengahnya sebagai inti tengah....jadi siap!!!!

Tiada ulasan:

Catat Ulasan