song

10 Februari 2013

chicken hainan steam..


      Firstly... i wanna wish to all chinese people...n my neigbour...GONG XI FA CAI...
SO, raya cina..mkn pon mestilah ala2 cina..hehehe...jadin,hari nih aku buat nasi ayam hainan(kempunan nasi ayam hainan).jadi bertungkus lumus lah aku  masak hari nih...
sebelum nih kalau buat nasi ayam ..mesti aku goreng jer ayam tuh...tapi kali nih aku steam kan...so entry kali nih aku focus kan ayam dia saja..that wht aku tak tunjuk pon nasi...hehehe..
so.aku nak share lah resepi ala2 reka aku ni......

Resepi chicken hainan steam;
  
bahan-bahan nya...
  • 1 ekor ayam(dibersihkan)
  • halia( dihiris nipis2 dan lebar)
  • bawang putih ( tak payah potong..ketuk jer)
  • bawang besar (hiris mcm biasa)
  • kayu manis
  • bunga lawang (2 biji)
  • bunga cengkih (2 biji)
  • separuh kiub ayam knor
  • air
  • oregano
  • lada hitam
  • sos tiram (4 sudu)
  • minyak bijan (3 sudu)
  • kicap (2 sudu)
  • garam dan gula secukup rasa...
 First..
  1. first..kita kena letak hirisan halia ngan bwg putih tadi...kat dlm ayam...pastu ikat ayam tuh ngan tali..supaya bentuk ayam tuh tak lari.
  2. ok, kita kena masak ayam tuh mcm sup ayam (motif aku nak masak mcm sup ayam nih sbb nak guna sup ayam tuh utk masak nasi ayam.)pastu...bubuh air dalam setengah periuk(ikut lah korang nak bubuh bnyak mana air tuh)...pastu baru letak ayam...pastu..letak lah bawang putih,bawang merah,halia,bunga lawang,bunga cengkih,kayu manis...letak kiub ayam n garam..bila dah mendidih....tunggu dalam 5 minit..angkat lah ayam tuh
  3. lepas angkat ayam tuh...letak lah dlm satu bekas yang senang nak buat proses pelumuran ayam..hehehe.. ok! letak sos tiram.kicap,minyak bijan,garam dan gula kat atas ayam, tuh...pastu lumurkan ayam tuh..sampai rata....memang ayam tuh tengah panas sbb baru angkat je kan ayam tuh dari periuk..so,sapa thn panas teruskan...sapa tak tahan panas..tunggulah sampai sejuk. lepas ayam tuh dah come...kena lumur..dah rata..barulah kite letak lada hitam ngan oregano kat atas ayam tuh..sikit jer tau! jgn banyak..!  jadi biarkan dia seketika dalam setengah jam...
  4. pastu ...bila dah rasa puas hati ngan hasil perapan tadi..ha! boleh lah kita kukus ayam tuh.   so! kukus lah ayam tu..dalam bekas kukus korang...so kukus lah dalam 45 minit..atau kukus sampai masak... siap....
selamat mencuba..kalau sedap..kecohkan lah resepi nih..kalau tak sedap..mmmmmm salah sendiri lah kot..hahaha..ok THE END..............