song

10 Februari 2014

Gaya hidup yg berubah!

lama jugak aku tak jenguk blog nih..hehehe... sekarang aku memang busy,lepas join jom kurus satu malaysia under kevin zahari nih,memang every week aku nyer jadual full! hiking lah,futsal lah,badminton lah,zumba lah.. aahh... senang cite.. AKU BUSY!  2 weeks more to go! utk habiskan program nih.. k! lepas nih aku update pasal jom kurus satu malaysia nih k.. kali nih aku nak cite benda lain. (kpd rakan2 ku specially si nafisah.. sorry..sbb memang susah nak jumpa.. kpd saudara ku..gambar khawin hang pon aku tak habis edit lagi.. kpd rakan uitm ku..gambaq pon tak terupload lagi... lepas nih aku setelkan semua yek!)
 
ok! nak kurus..gaya hidup pon kena berubah...semua kena ubah! sebelom nih...LEMBAP,LEMAH, GERAK PON MACAM SLOTH! kini kena rajin bergerak... paksakan diri untuk buat sesuatu untuk BURN CALORIE! KELUARKAN PELOH! sebelom nih malas jogging..si zanalah yg rajin mengajak..haram nak ikut! mungkin dua tiga kali lah se sem.. kini,ke gym selalu.. nak berlari.. (hakikatnya, kat kwsn rumah pon boleh lari.. tp memikirkan tahap keselamatan di kwsan rawang yg makin mencurigakan.. torpakso den mendaftar di ko gym..mau tak bersemangat berlari..bile..abg2 gantang body berketak berlari sama sebelah menyebelah sambil race sapa lari paling laju ..caitt! jaga matttaaa)

so.... hari demi hari..hobi bertukar.. dari kaki duk dapur..sambil menyelak buku resepi nak pikir nak masak ..dan masak.. dan masak..kini..dah bertukar ke aktiviti outdoor! YEAHHHH BEBEH! (baru semangat)
 
recently, i start making a research about riding horses! ecewwwwah... nak menunggag pullookkss iuuuooolsss!
 
honestly.. aku baru tau.. yg 'riding horses' tuh antara hobi rasullullah!
n dua lagi hobi rasullulah ,ialah berenang dan memanah. intereting bukan? (kalau nak tau lebih lanjut..search sendiri k) kalau dipikirkan balik..tiga2 hobi nih merupakan permainan golongan elit! kalau nak start pon..perlukan kos yg mahal bukan?

ok3, make it simple bebeh! alhamdullilah!! aku dapat uitm shah alam yg menyediakan kolam renang ..so.boleh lah pi renang hari2 (mun..be prepare mental n fizikal k) masuk pulak percuma... lagi cun..so,satu aktiviti sunnah nabi.bakal dilakukan!
nih lah kolam uitm shah alam! (semangat) pic sumber google..harap maklum
 
      nih antara peraturan pakaian
 

        org luar pon boleh masuk tp ada jadual laki dan perempuan


kedua...riding horses! n aku jumpa  satu tempat tunggang kuda yg murah.. di denai alam,shah alam.. n tempat tuh femes dan lebih dikenali sbg  Denai Alam Recreational And Riding Club (DARC) (korang search lah..) kat situ siap ada kelas memanah sekali.. murah jugak..  
   tengok gambar nih..semangat nak naik kuda..

ketiga.. hiking! aktiviti nih lagi lah...sekali buat ..beribu kalori terbakar.. n its fun..seriously! kalau aku duk rwg nih..tmpat hiking yg senang aku nak pi n selamt.. di frim lah..takkan tersesat.. murah pon murah... masuk 1 ringgit je.. kalau nak masuk kereta, kena bayar 6 ringgit..so parking lah kat luar..
 
so kat bawah nih antara gambar2 hiking di frim dan sg,chilling kuala kubu..




 
 so,semua aktiviti nih dpt burn banyak kalori..Nampak. gaya hidup dah berubah..setakat nih..berat pon baru 5 kiloz turun..program nih pon..baru masuk 4 minggu...so korang jgn nak aspect lebih mcm aku nih berubah jd mcm scha alyahya ke..cik epal ke..yg dah berubah kurus kering.. setakat kurang berapa 'inch' tuh adalah..hehe ok..so takdak alasan kata tak leh kurus..just move your body bebeh!